Herkese
merhaba,
Yaz geldi
malum, instagram mezun fotoğrafları doldu taştı. Peki bu mezunlar şimdi ne
yapsın ? Tabi öncelikle güzel bir tatil yapıp, öğrenciliğin avantajlarından
son kez yararlansınlar. Zira uzun bir süre, böyle tatile sahip olamayacaklar,
olamayacağız. İşte bu yazı, benim gibi taze mezunlar için yazılıyor, taze hukuk
fakültesi mezunları için. Yazımızın konusu, avukatlık stajı başlatmak için
neler yapılır ? Adım adım anlatacağım, birden fazla post olacak, takipte
kalınız efendim.
Öncelikle
belirtmekte fayda var, bu yazı İstanbul Barosu prosedürlerine göre
hazırlanıyor, başka barolar için araştırma yapmanız tavsiye edilir. Baronun
'baromuz staj başvurusunda bulunanlar için' başlığı altında bir pdf dosyası
mevcut. Burada staj başlatmak için hazırlamanız gereken belgeler sırayla
belirtilmiş. Linki hemen bırakıyorum. Yasal Stajı İçin Gerekli Evraklar
İlk gün belgeleri toplayıp, ikinci
gün baroya başvurabilirsiniz.
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi : Normalde bu ikisinin sırası farklı, ancak aynı yerden yani Nüfus Müdürlüğü'nden alındığı için ikisini bir arada yazıyorum. Bu iki belgeyi, ücretsiz olarak temin edebiliyorsunuz. Burada unutmamanız gereken, belgeleri aldıktan sonra, mühür bastırmak. Sizi yönlendiriyorlar zaten, mührü nereye bastıracağım diye telaş etmeyin.
- Geçici mezuniyet belgesi : mezun olurken üzerinde 'aslı gibidir' yazan ve mühürlü olan çok sayıda geçici mezuniyet belgesi alabiliyorsunuz. Ancak stajı başlatırken, linkte de görebileceğiniz gibi NOTER ONAYLI ifadesi belirtildiğinden, notere uğramanız gerekiyor.
- Takdim ve askı kağıdı : bu belgeden de 2 adet veriyorsunuz. Belge için 2 avukata ihtiyacınız var ve bu avukatlar için 5 yıllık kıdem şartı aranmıyor. Fotoğraf için biyometrik fotoğraf kullanabilirsiniz, zira fotoğraf alanı küçük olduğundan biyometrik fotoğraf bile o alana fazla geliyor. Son not, fotoğrafın üzerine belirttiğiniz 2 avukata da imza attırmayı unutmayın. Fotoğrafın kalitesinden dolayı tükenmez kalemlerle imza atılamıyorsa, cd kalemi veya keçeli kalem deneyebilirsiniz, garanti olacaktır.
- İstem dilekçesi : burada en altta, sizden birkaç satır bir şey yazmanız isteniyor, okuduğunuz okulları yazmanız yeterli. Öyle ayrıntı bilgi vermenize gerek yok. İstanbul Barosu'na kayıtlı 5 avukat ismi yazmanız bekleniyor, buraya da, yine tanıdığınız isimleri tercih etmekle beraber, istediğiniz ismi yazabilirsiniz, özetle dikkat çeken bir husus değil. Yine bu avukatlar için de 5 yıllık kıdem zorunluluğu aranmıyor.
- Muvafakatname : sayılan belgeler içinde 2. 6 aylık dönem başlarken verebileceğiniz tek belge bu. Stajı başlatırken vermeniz gerekmiyor. Ilk 6 ayda staj yeri arayabilirsiniz gönül rahatlığıyla.
- Sağlık Raporu : avukatlık stajı için özel bir sağlık raporu düzenlemesi yok, işe başlamak için verilen raporu veriyorlar size. Bu rapor için, yanınızda 1 adet vesikalık fotoğraf bulundurmanızda fayda var, bazı aile hekimliklerince isteniyormuş.
- Sabıka Kaydı : artık kaymakamlıklardan da alınabilen bir belge. Ancak adliyeden de Kartal'a gidecekseniz -2. Kat'taki Adli Sicil Bürosu'nda in cin top oynadığından sıra beklemeden de alabilirsiniz.
- SGK Hizmet Dökümü : başvurduğunuz tarih itibariyle SGK girişiniz var ise de çıkış tarihinin olduğu bir belge vermeniz gerekiyor. E-devlet sistemi üzerinden de alınabilen bu belgede, 4A var bende sadece demeden, 4B ve 4C'ye ilişkin kayıtları da çıkarmayı unutmayın.
- Damga vergisi : bedeli 54 TL olup, herhangi bir vergi dairesinden yatırılabiliyor. Burada da dikkat edilecek nokta, vergi dairesi nakit kabul ediyor ve vezne saat 16.00'a kadar açık.
- Kimlik ücreti : son olarak da
20 TL kimlik ücreti var. e-dekont kabul ediliyor. Sabıka kaydını almaya
adliyeye gidecekseniz, adliyede Vakıfbank şubesi bulunduğundan, orada
elden de yatırabilirsiniz.
Uzun uzun yazdım ancak hepsi yarım günden biraz fazla sürede halledilebilecek işler, gözünüz korkmasın. Taahhütname ve tahkikat raporunu atladım, sadece imza atılacak belgeler, tahkikat raporu için adını belirttiğiniz avukatlardan birinin imzası yeterli olacaktır.Belgeleri toplayıp linkte belirtilen sıraya göre sıralıyorsunuz. Sonrasında ver elini Galata'daki baro binası. Belirtmekte fayda, o binadan taşınacaklarmış, o yüzden yazı tarihinden 6 ay geçtikten sonra okuyorsanız, baronun yerini araştırmanız tavsiye edilir.Öncelikle yerini anlatayım bilmeyenler için. Galata Kulesi'ni bulun önce, meydanda Guiness tenteli Güney restoranı göreceksiniz. Baronun bulunduğu Serdar-I Ekrem Sokak hafif solunuzda kalacak. Binaya girince, sol tarafta cam bir kapı var, oradaki görevlilere 'staj istem dilekçe'nizi veriyorsunuz ve görevli kaşe basıyor. Sonrasında da oradan çıkıp sıra numarası alıyorsunuz. Bankalardaki gibi, numaranız yanınca 2.Kat'a çıkıp, hemen karşınızda bulunan iki masadaki görevlilerden birine dosyanızı veriyorsunuz. Onlar da evraklarınızı alıp, size verdikleri tarihte yapacağınız işlemlere dair bir kağıt veriyorlar.Adım adım bu işlemleri yaptığınızda, stajı başlatmak için ilk adımı atmış oluyorsunuz. 15 günlük bir askı süresi var, size verilen tarih bu askı süresinden sonraya denk geliyor. Hafta ortasından sonra başvurduysanız, hafta başından sonra başvurana göre 1 hafta sonraya kalabilirsiniz.Yazıyı okuyan ve stajnı başlatmak için koşturacak arkadaşlara kolay gelsin ve tabii ki hayırlı olsun !Not : baronun önünde fotoğraf çektirmeyi de unutmayın, adettendir :)Merve Özel